cropped-PhysioDynamicsLogo-remove-2.png

Πόνος στον ώμο - σύνδρομο στροφικού πετάλου

επώδυνος ώμος

Τι είναι;

Ο πόνος στον ώμο που σχετίζεται με το στροφικό πέταλο (μερικές φορές γνωστός ως υπακρωμιακός πόνος στον ώμο) είναι πολύ συχνός και προκαλεί πόνο στον ώμο και στο άνω μέρος του βραχίονα. Μπορεί να εξαπλωθεί πιο κάτω από το χέρι και προς τα πάνω προς το λαιμό και την ωμοπλάτη. Μπορεί να αισθανθείτε χειρότερα όταν το χέρι απομακρύνεται από το σώμα, όπως το σηκώνοντας ψηλά ή όταν τοποθετείτε το χέρι πίσω από την πλάτη. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί αργά με την πάροδο του χρόνου ή αρκετά γρήγορα εάν ο ώμος έχει χρησιμοποιηθεί για μια δραστηριότητα που είναι πολύ πιο απαιτητική από ό,τι συνηθίζεται να κάνουμε καθημερινά.

Ο όρος «στροφικό πέταλο»  που χρησιμοποιείται περιλαμβάνει το σύνολο των μυών και των τενόντων που όλοι πρέπει να συνεργαστούν για να σταθεροποιήσουν τον ώμο ενώ κινείται. Οι διαταραχές του στροφικού πετάλου οφείλονται συχνά σε αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στον τένοντα, ωστόσο μπορεί επίσης να προκληθούν από τραύμα, υπερφόρτωση ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 35-75 ετών.
Το σύνδρομο πρόσκρουσης/προστριβής είναι ένας άλλος όρος που μπορεί να έχετε ακούσει από τον ορθοπαιδικό ή τον φυσικοθεραπευτή σας , που περιγράφει τον υποακρωμιακό πόνο ή τον πόνο στον ώμο που σχετίζεται με το στροφικό πέταλο.

Τένοντες στροφικού πετάλου 

Το στροφικό πέταλο λειτουργεί στο σύνολό του για να συγκρατεί την κεφαλή του βραχιονίου στην «υποδοχή» της ωμογλήνης, κατά την κίνηση του βραχίονα. Εάν ένας ή περισσότεροι από τους τένοντες είναι αδύναμοι η κίνηση δεν γίνεται αρμονικά. Ο πόνος μπορεί να ξεκινήσει λόγω υπερφόρτωσης των τενόντων και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάποια αδυναμία. Οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στον τένοντα μπορούν επίσης να έχουν επίδραση στη δύναμη. Τα καλά νέα είναι ότι οι ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν τον τένοντα να δυναμώσει και να μειωθεί ο πόνος.

 

 

Μύες και τένοντες στροφικού πετάλου – πίσω όψη δεξιού ώμου

1)Τένοντας Υπερακανθίου, 2)Τένοντας Υπακανθίου, 3)Τένοντας ελάσσονος στρογγύλου, 4)Ελάσσον στρογγύλος μυς, 5)Υπακάνθιος μυς, 6)Υπερακάνθιος μυς

Μύες και τένοντες στροφικού πετάλου – μπροστινή όψη δεξιού ώμου

1) Τένοντας υποπλατίου, 2)Υποπλάτιος μυς 3)Υπερακάνθιος μυς

Ποια είναι τα κοινά συμπτώματα;

Πόνος

Ο πόνος εμφανίζεται μέσα και γύρω από την άρθρωση του ώμου και μπορεί να εξαπλωθεί στην κορυφή του βραχίονα. Εάν υπήρξε τραυματισμός, ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά. Ο πόνος είναι συνήθως χειρότερος όταν χρησιμοποιείτε το χέρι σας για δραστηριότητες πάνω από το επίπεδο των ώμων σας. Αυτό σημαίνει ότι το να χτενίζετε τα μαλλιά σας ή να προσπαθείτε να ντυθείτε μόνοι σας μπορεί να είναι επώδυνο. Ακόμη δραστηριότητες όπως το γράψιμο, η πληκτρολόγηση, η η κίνηση να φτάσει το χέρι πίσω από την πλάτη, μπορεί να προκαλούν λίγο πόνο. Ο πόνος μπορεί επίσης να είναι χειρότερος τη νύχτα και να επηρεάζει τον ύπνο.

Αδυναμία 

Περιστασιακά το χέρι σας μπορεί επίσης να αισθάνεται αδύναμο και μπορεί να έχετε μειωμένη κίνηση στον ώμο σας. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται την άρθρωση τους να κάνει κλικ ή να είναι ασταθής.

Δυσκαμψία του ώμου 

Εάν ο ώμος είναι δύσκαμπτος, η μηχανική κίνησης και ο τρόπος που λειτουργούν οι τένοντες για να στηρίξουν την άρθρωση θα αλλάξουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συνέχιση της κίνησης της άρθρωσης όσο το επιτρέπει ο πόνος είναι τόσο σημαντική.


Στάση του σώματος

Το πώς στέκεστε, το κεφάλι και οι ώμοι σας, είναι σημαντικό. Εάν το κεφάλι και η ωμοπλάτη προβάλλουν προς τα εμπρός (για παράδειγμα, καμπυλωτοί ή στρογγυλεμένοι ώμοι), αυτή η θέση αναγκάζει τους μύες των ώμων να λειτουργούν με ανώμαλο τρόπο. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε μείωση της μηχανικής απόδοσης του ώμου κατά την κίνηση.


Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον πόνο

Ο πόνος μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες. Αυτό που γνωρίζουμε από την έρευνα είναι ότι ο πόνος, ειδικά ο επίμονος πόνος είναι πιο περίπλοκος από αυτό που συμβαίνει τοπικά στο σημείο όπου αισθάνεστε τον πόνο. Μπορεί να επηρεαστεί από πολλά πράγματα, όπως ο κακός ύπνος, η κακή γενική υγεία, η μειωμένη φυσική κατάσταση, το άγχος, η προηγούμενη εμπειρία πόνου και οι πεποιθήσεις μας για τον πόνο και τη φυσική μας δομή. Είναι γνωστό επίσης ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματα θα επηρεάσουν την ανάρρωσή σας.

Πώς να το διαχειριστείτε

Οι στόχοι της θεραπείας:

 • είναι η ανακούφιση από τον πόνο
 • να βελτιώσει το εύρος κίνησης
 • η μείωση της διάρκειας των συμπτωμάτων και
 • η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

 

Εκτίμηση/ αξιολόγηση

Συνήθως η διάγνωση γίνεται εύκολα από την εξέταση και την αξιολόγηση των συμπτωμάτων σας. Η κατάσταση συχνά βελτιώνεται και τα συμπτώματα υποχωρούν με το χρόνο μετά την εκπαίδευση και την άσκηση.

Ασκήσεις

Οι ασκήσεις συνιστώνται με στόχο την ανάκτηση της κίνησης στον ώμο σας και τη μείωση του πόνου. Οι ασκήσεις θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες ώστε να ανταποκρίνοντια στην αντοχή και το στάδιο επούλωσης των ιστών. Ακόμη, θα πρέπει να στοχεύουν στην ενίσχυση του εκάστοτε ελλείματος που προκαλεί τα συμπτώματα.
Οι παρακάτω ασκήσεις έχουν προταθεί από τους κορυφαίους φυσιοθεραπευτές ώμου του Ηνωμένου Βασιλείου και έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον πόνο και βελτιώνουν την κίνηση του ώμου. Αυτός ο οδηγός θα σας δείξει πώς να κάνετε τις ασκήσεις στην άνεση του σπιτιού σας.

Μπορεί να είστε σε θέση να κινήσετε το χέρι σας μόνο λίγο στην αρχή, αλλά αυτό θα βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου. Μια μικρή αύξηση του πόνου κατά την άσκηση είναι εντάξει αρκεί να υποχωρήσει μέσα σε 30 λεπτά και να μην είναι πιο έντονος την επόμενη μέρα. Εάν συμβεί αυτό, μην ανησυχείτε, κάντε λιγότερες επαναλήψεις την επόμενη φορά και στη συνέχεια αυξήστε σταδιακά ξανά.

Μπορεί να χρειαστούν 6 εβδομάδες πριν αρχίσετε να βλέπετε βελτίωση.

Εάν ο ώμος σας δεν βελτιωθεί σε διάστημα 6-12 εβδομάδων ή επιδεινωθεί παρά τις ασκήσεις, θα χρειαστεί να μιλήσετε ξανά με το γιατρό σας.

 • Wall slides

Βρείτε έναν λείο τοίχο ή καθρέφτη τοίχου και ένα πανί που θα γλιστράει εύκολα στον τοίχο (ή βάλτε καθαρές κάλτσες στα χέρια σας). Σταθείτε απέναντι στον τοίχο. Τοποθετήστε τις άκρες των χεριών σας στον τοίχο με τους αντίχειρές σας προς το μέρος σας.

Τώρα προχωρήστε καθώς σπρώχνετε απαλά στον τοίχο και σύρετε τα χέρια σας όσο πιο μακριά μπορείτε. Χαλαρώστε και επιστρέψτε στην αρχική θέση.

– Επαναλάβετε 8 φορές

– Ξεκουραστείτε για ένα λεπτό

– Επαναλάβετε 8 φορές

– Ξεκουραστείτε για ένα λεπτό

– Επαναλάβετε 8 φορές

Όταν μπορείτε να κάνετε αυτή την άσκηση εύκολα, μπορείτε να προχωρήσετε κάνοντας την χωρίς τη στήριξη του τοίχου και προσθέτοντας ένα μικρό βάρος.

 

 • Push-up στον τοίχο

Τώρα βάλτε τα χέρια σας στον τοίχο σαν να πρόκειται να κάνετε pushup. Βεβαιωθείτε ότι τα χέρια σας είναι τοποθετημένα λίγο πιο φαρδιά από το πλάτος των ώμων σας, τα χέρια σας είναι ελαφρώς στραμμένα και οι αγκώνες σας είναι κάτω από τους ώμους σας.

Τώρα χαμηλώστε το σώμα σας προς τον τοίχο διατηρώντας το σώμα σας ευθύ και ψηλό.

– Επαναλάβετε 8 φορές

– Ξεκουραστείτε για ένα λεπτό

– Επαναλάβετε 8 φορές

– Ξεκουραστείτε για ένα λεπτό

– Επαναλάβετε 8 φορές

Όταν μπορείτε να κάνετε αυτή την άσκηση εύκολα, μπορείτε να προχωρήσετε και να αυξήσετε το φορτίο μετακινώντας τα πόδια σας πιο μακριά από τον τοίχο.

 • Άσκηση έξω στροφής ώμου

 

Καθίστε δίπλα σε ένα τραπέζι με τον αγκώνα σας να στηρίζεται ακριβώς κάτω από το ύψος των ώμων σε μια τυλιγμένη πετσέτα.

Τώρα κάντε μια απαλή γροθιά, κρατήστε τον αγκώνα σας λυγισμένο και μετά περιστρέψτε τον αντιβράχιο σας για να δείχνει προς τα πάνω.

Επιστρέψτε στην αρχική θέση και χαλαρώστε

Φροντίστε να κάθεστε ψηλά ενώ το κάνετε αυτό.

Όταν σας είναι εύκολο να το κάνετε αυτό, μπορείτε να προσθέσετε ένα μικρό βάρος – ξεκινήστε με μισό κιλό ή ένα μικρό μπουκάλι νερό.

Καθώς η άσκηση γίνεται πιο εύκολη, μπορείτε να αυξήσετε το βάρος:

– Πρώτα έως 1 κιλό

– Μετά στο 1μιση κιλό

– Μετά στα 2 κιλά

 

 

Παυσίπονα

Τα παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη ή αντιφλεγμονώδη όπως η ιβουπροφαίνη, θα απαλύνουν τον πόνο και μπορούν να βοηθήσουν με οίδημα που μπορεί να υπάρχει στην περιοχή και επομένως να σας βοηθήσουν να κινηθείτε πιο ελεύθερα.

Ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία και συζητήστε τη χρήση τους με ασφάλεια με έναν γιατρό ή φαρμακοποιό, ειδικά εάν έχετε υποκείμενες παθήσεις

Άλλα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, του οιδήματος και του πόνου καλό θα είναι όμως να το συζητήσετε με τον γιατρό σας εάν ο πόνος επιμένει και αν παίρνετε ήδη ιβουπροφαίνη για περισσότερες από 10 ημέρες.

 

Τροποποίηση ανάπαυσης ή δραστηριότητας 

Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάτε να κινείστε ή να χρησιμοποιείτε εντελώς τον ώμο σας. Σημαίνει μείωση των δραστηριοτήτων πάνω από το κεφάλι ή πίσω από την πλάτη σας, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ερεθισμού στον ώμο σας.

Παγοθεραπεία 

Μπορεί να είναι χρήσιμο για την ανακούφιση του πόνου. Τοποθετήστε ένα υγρό πανί στον ώμο σας και στη συνέχεια τοποθετήστε μια παγοκύστη (ή σακούλα με κατεψυγμένα μπιζέλια) πάνω από αυτό. Αφήστε το να δράσει για 10-15 λεπτά, χρησιμοποιήστε το έως και 3 φορές την ημέρα.

 • Οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί χρησιμοποιώντας αυτές τις θεραπείες εάν έχουν αλλοιωμένη αίσθηση του δέρματος ή κυκλοφορικά προβλήματα.
 • Ελέγχετε τακτικά το δέρμα
 • Σταματήστε εάν υπάρχει υπερβολικός πόνος, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα
 • Μην βάζετε πάγο απευθείας στο δέρμα γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα.


Πώς να προλάβετε και να διαχειριστείτε τα μελλοντικά συμπτώματα;

Αυτή είναι μια κοινή κατάσταση. Όπως συμβαίνει με όλες τις καταστάσεις μυοσκελετικών παθήσεων, προσπαθήστε να παραμείνετε ενεργοί με τακτική άσκηση. Προσπαθήστε να ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές και διατηρήστε μια ρουτίνα καθημερινής δραστηριότητας. Κάθε φορά που κάνετε περισσότερα, είτε πρόκειται για  δουλειές του σπιτιού είτε για προπόνηση με βάρη, θυμηθείτε να αυξάνετε σταδιακά το φορτίο σας στον ώμο. Εάν επιστρέφετε από έναν τραυματισμό, ισχύει η ίδια αρχή προσαρμογής στη συνήθη δραστηριότητά σας. Εάν εκτελείτε εργασίες με επαναλαμβανόμενες κινήσεις, βεβαιωθείτε ότι κάνετε διαλείμματα και αλλάζετε θέση τακτικά.

Φυσιοθεραπεία 

Εάν διαπιστώσετε ότι δεν βελτιώνεστε, μπορείτε στο εργαστήριο φυσικοθεραπείας Physio dynamics, να λάβετε μια εξατομικευμένη θεραπεία, σχεδιασμένη για την διαχείριση του προβλήματός σας,  ώστε σταδιακά να υποχωρήσει ο πόνος και να ανακτηθεί η το εύρος και η ποιότητα κίνησης του ώμου σας.

Κλείστε ραντεβού

Πηγή: https://www.mskdorset.nhs.uk/shoulder-pain/shoulder-pain-rotator-cuff-related-shoulder-pain/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *